0322 324 37 81 0535 223 30 78
*
0,00

Yazdır

0535 223 30 78

0322 324 37 81

1.GÜN | İSTANBUL – SARAYBOSNA

İstanbul Havalimanı dış hatlar gidiş terminalinde buluşma. THY’nin tarifeli seferi ile Saraybosna’ya hareket. Varışımıza müteakip özel aracımız ile havalimanından ayrılıyor ve Başçarşı’ ya hareket ediyoruz. Gezimize Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Rahmetli Aliya Izzetbegoviç’in kabrinden başlıyoruz. Bosna’nın sembollerinden Başçarşı Sebili, Bakırcılar Sokak, Moriça Han, Gazi Hüsrev Bey Cami ve türbesini ziyaret ediyoruz. Âşıklar Çeşmesinden geçip, Saat kulesi, Kurşunlu Medrese ve Gazi Hüsrev Bey Müzesi ve Kütüphanesi, yol üzerinde Bezistan, Ferhadiye Caddesi ve üzerinde Ferhat Paşa camii, Katolik İsa’nın Kutsal Kalbi kilisesi, arka caddeye geçip Kanlı Pazarı görüp bu yol üzerinde gezimizi Sönmez Ateş anıtında tamamlıyoruz. Milyatska Nehri kenarından itibaren tarihte önemli bir yer tutan 1914'te Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand'ın Gavrilo Princip tarafından öldürüldüğü ve nihayetinde I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesine yol açan Latin Köprüsünü görüyoruz. Ardından At Meydanı tarafına geçip Hünkar Camii, İnat Kuca (İnat Evi) Evi ziyaret edilip Şarkıyat Kütüphanesi görüyoruz ve başladığımız yerde ilk gün yürüyüş turumuzu bitiriyoruz. Alışveriş ve fotoğraf çekimi için serbest zaman. Rehberimizin belirleyeceği saatte ve yerde buluşma. Ardından otelimize transfer. Akşam yemeği ve konaklama

2.GÜN | SARAYBOSNA – KONJIC – JABLANICA – MOSTAR – BLAGAJ – POCİTEL – SARAYBOSNA

Otelimizde alacağımız sabah kahvaltısı sonrası Mostar’ı (110 km) ve Köprüsünü görmek için otelden ayrılıyoruz. İlk önce savaşın büyük tahribatını görmüş olan Neretva Nehrinin kenarında Konyits (Konjic) kasabası, Osmanlı Köprüsü, Kırık Minareli (Vardacka) Camii ve çarşıyı ziyaret ediyoruz. Yolumuz üzerinde Yablanitsa (Jablanica), yıkık köprü, terk edilmiş lokomotifi uzaktan görüp Poçiteli’ye geçiyoruz. Bir Türk uzak karakolu olan bu köyde Camii, Hanı, Hamamını vs. görmemiz mümkün. Vaktin müsait olması durumunda Nöbet Kulesine çıkılıp seyir yapabilirsiniz.Buna Nehri tarafına geçip tarihi altı yüzyıl öncesine dayanan Alperenler Tekkesi (Blagay), debisi çok yüksek olan Buna Nehrinin çıktığı kaynağı görüyoruz. Öğle yemeği için serbest zaman. Tekkeden sonra yolculuğumuz Mostar’a (12 km) doğru başlıyor. Karagöz Bey Medresesini geçip Mostar’ın taş döşeli sokaklarında yürümeye başlıyoruz. Koski Mehmet Paşa Camiine uğrayıp, Konsolosluk binamızı, savaş dönemi malzemeleri satan dükkânları görüp Mostar Köprüsü’ne ulaşıyoruz. Neratva üzerine kurulu bu nadide köprünün etrafında Tara Kulesini, Tabakhane camii ve hamamını, Eğri Köprü (Kriva Cuprija) göreceğimiz yerler arasında. Programımızı tamamladıktan sonra Saraybosna’ya transfer. Akşam yemeği ve konaklama.

3.GÜN | SARAYBOSNA – TRAVNİK – SARAYBOSNA – İSTANBUL

Otelimizde alacağımız kahvaltının ardından otelimizden check-out yaparak ayrılıyoruz. İlk olarak 1984 yılı kış olimpiyatlarının yapıldığı İgman dağı eteklerinde Bosna nehrinin kaynağı olan milli park ‘’ Vrelo Bosne ‘’ ya varış.  Kuğuların, yaban ördeklerinin özgürce yaşadığı bu doğal parkta su kaynakları, yeşilin ve mevsimine göre sonbaharın her tonunu görme imkanı buluyoruz. Serbest zamanın ardından otobüsümüz ile 92 – 95 yılları arasında yapılan savaşta Boşnakların en kritik hamlelerinden biri olan ve havalimanının altına kazılan Yaşam tünelini ziyaret ediyoruz. Savaşın seyrini değiştiren ve tarihin en uzun kuşatması ( 4 yıl 4 ay ) sayılan Saraybosna kuşatmasını yaran bu tünel ve müzesinde orijinal görüntülerden hazırlanmış 15 dakikalık bir video ile savaşı hissediyoruz.  Fotoğraf galerisi, savaş haritası ve savaş zamanında kullanılan araç gerecin sergilendiği bu müzeyi gezdikten sonra Vezirler şehri olarak bilinen ve orta Bosna’da yer alan Travnik şehrine hareket. Yol boyunca Karadeniz’i andıran yemyeşil dağların arasından ve yine yol boyunca bizlere eşlik eden Bosna nehri kıyısından yapacağımız yolculuğun ardından Visoko şehrinden geçerken, meşhur Bosna Piramitlerini izliyoruz. Piramitlerin tarihi, bölgeye MS 600 yıllarında gelmeye başlayan Slav kavimlerinden önce Balkanlar´da yerleşik bulunan İlliryalılardan bile daha öncesine dayandığına dair bir teori bulunmaktadır. Yolculuğumuzun ardından Travnik şehrine varış. ( Saraybosna – Travnik 90 km ) Travnik şehri yaya turumuzda ; Elçi İbrahim Paşa medresesi, Plava Voda – Göksu nehri ve kaynağı, Travnik kalesi – Kale içinde yöresel kıyafet sergisi, eski Travnik fotoğrafları sergisi, mini anfitiyatro, Yıkık camii kalıntıları ve minaresi göreceğimiz yerlerdir. Şehrin en güzel manzara fotoğrafını bu kaleden çekiyoruz. Ardından Alaca Camii ( Şarena Dzamija ) ve arastası, Travnik çarşısı, 92 – 95 savaşında şehit olmuş ilk Türk olan Selami Yurdan’ın kabri, Günümüze ulaşmayı başarabilmiş vezirlerin türbeleri ve Saat kulesini görüyoruz. Travnik yaya turumuzun ardından Saraybosna Havalimanına hareket ediyoruz ve turumuzun sonu.